Collega’s in beweging

In 2015 heb ik dit plan mogen initiëren bij mijn werkgever. Van 2016 tot 2018 hebben 54 collega’s in het voor- en najaar individueel hun Camino naar Santiago de Compostella gelopen. Deze wandeltocht draagt bij aan hun persoonlijke- en/of loopbaanontwikkeling. Aan het eind van ieder jaar hebben wij evaluatiebijeenkomsten met de deelnemers georganiseerd zodat zij hun ervaringen konden delen. Ook al was het zwaar op sommige momenten, bij bijna iedereen heeft het iets in beweging gebracht. Zo zijn er collega’s naar een andere functie gegaan, zowel intern als extern of hebben ze meer balans gekregen in hun huidige functie. Ook het achterlaten van ballast uit het verleden werd regelmatig genoemd. Uitspraken van de deelnemers en coaches kan je verderop vinden.

Vervolg in dit jaar in 2019
Door deze goede resultaten is dit concept als tool opgenomen in het mobiliteitsprogramma van mijn werkgever. Inmiddels zijn de eerste maatwerktrajecten voor het voorjaar bekend en groeit het aantal deelnemers nog voor het najaar. Dit komt enerzijds door de extra aandacht voor duurzame inzetbaarheid binnen mijn organisatie maar ook door de geweldige ervaringen van degene die de afgelopen drie jaar gelopen hebben.

Resultaten
Van de 54 medewerkers die in de eerste drie jaar hebben gelopen, zijn 29 medewerkers (54%) daarna veranderd van functie. Sommige buiten de eigen organisatie maar ook binnen de eigen organisatie omdat hun eigen functie niet meer goed voelde. Degene die (nog) niet geswitcht zijn geven bijna allemaal aan dat ze veel krachtiger zijn geworden in hun functie. Deelnemers komen door deze wandeling letterlijk en figuurlijk in beweging.

Wat brengt het?
Uit ervaringen van deelnemers blijkt dat een dergelijke wandeling (je loopt alleen) verrijkend kan zijn in vele opzichten, energie geeft en leerzaam is. Het helpt keuzes of stappen te maken die nodig zijn om focus aan te brengen op het pad naar je toekomst. Ook medewerkers die in een werk naar werktraject zitten, vinden over het algemeen sneller een andere baan.

Kosten
Aan zo’n reis zijn natuurlijk kosten verbonden. Deels komen die vanuit de werkgever vanuit hun eigen persoonlijk ontwikkelbudget of uit het Arbo budget wanneer er sprake is van een vitaliteitsprobleem die zijn weerslag heeft op iemands verzuim. De deelnemer zorgt in ieder geval voor genoeg vrije dagen, goede schoenen, een (reis)verzekering en dergelijke.

Aanmelden
Heb je interesse in een wandeltocht voor je persoonlijke ontwikkeling of om dit aan te bieden aan je medewerkers? Neem dan contact op met Marc, e-mail: marc@santiago4you.nl

Meer inspiratie?
Enkele uitspraken van deelnemers en coaches zijn te vinden onder “Uitspraken“.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*