De start van een mooie tocht

Eind 2014 kwamen Marc Verroen (Regiomanager Facilities/loopbaan- en wandelcoach/instructeur Mindful Run) en Herman van der Meulen (leraar/coach/trainer) op het idee om te kijken of de Camino, een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, collega’s op weg zou kunnen helpen in hun persoonlijke- en loopbaanontwikkeling. Samen met Loopbaanadvies werd er een pilot uitgerold en in april en mei 2016 was het zover: in totaal liepen 17 collega’s hun Camino. Zij startten op diverse plekken in Spanje en Portugal en liepen individueel hun eigen route en de daaraan gekoppelde kilometers. Het merendeel was drie weken of meer onderweg. We spraken de initiatiefnemers over deze pelgrimstocht naar Santiago. Wat heeft het gebracht, zowel persoonlijk voor de deelnemers als voor de werkgever?

Herman: “We zitten nu in de inspiratiekamer. Dit is de plek waar ons idee ooit is ontstaan. In eerste instantie wilde Marc zich richten op de jeugd. Maar de Camino is vooral van toegevoegde waarde voor mensen die op een kruispunt staan in hun leven en verstilling zoeken en van daaruit andere inzichten en mogelijkheden vinden. Daarom verschoven we onze focus naar persoonlijke levensloopvraagstukken in combinatie met loopbaanontwikkelingsaspecten. De toenmalige Raad van Bestuur vond dit een mooi plan en gaf ons ook alle ruimte daarvoor. Uiteindelijk is de pilot nog breder uitgerold, ook voor alle andere collega’s via het zelfstandig opleidingsbudget wat een ieder heeft en voor leidinggevenden via het leiderschapsprogramma.”

Marc: “Dit is een succesvol voorbeeld van een initiatief waarvoor ruimte is gegeven en waarbij collega’s een stap hebben gemaakt in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Tijdens de Camino loop je wel alleen, maar je voelt je niet alleen. Je bent altijd samen met medepelgrims en hebt alle tijd voor reflectie. Je ontdekt wat voor jou belangrijk is en voor de werkgever levert het ook iets op. Vanuit het oogpunt van vitaliteit en Arbo helpt het om het ziekteverzuim terug te dringen. Ook geeft het collega’s die in een werk-naar-werktraject zitten de kans om sneller ander werk te vinden”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*